BIJUTERIA IN ART NOUVAEU

<<                                                   >>

BIJUTERIA IN ART NOUVAEU
Art Nouveau cuprinde perioada de sfarsit de secol XIX si insceput de secol XX pana la Primul Razboi Mondial. A influientat deopotriva arhitectura, arta, designul de interior, designul de bijuterii. Si a co-existat cu stilul Edwardian (1901-1910) din Anglia. In designul de bijuterii stilul Art Nouveau se caracterizeaza prin curbe si linii dinamice (o noua interpretare a florilor si plantelor), a curbelor si formelor feminine.
In Anglia stilul Art nouveau (francez) numit “Style Liberty” prin designerii Archibald Knox si Charles Robert Ashbee, care au creat modele de bijuterii cu influienta celtica, un amestec de noduri, triunghiuri si patrate infrumusetate cu emai si opal, a fost mai putin popular.Tot in Anglia stilul Edwardian ( 1901-1910) a folosit in bijuterie pietre si materiale pretioase.
Stilul Art Nouveau favorizeaza folosirea de pietre cum ar fi, opal, agate, granat, ametist, coliere din perle, topaz, moonstones, calcedonie, fildes. Designerii stilului Art Nouveau au profitat a afluxul de arta japoneza cu ocazia participarii japonezilor la Expozitia Internationala din 1862 de la Londra. In bijuterii au fost folosite motive precum, insecte, creaturi fantastice, fluturi, libelule, pauni, lacuste, creaturi mitologice, lebede, bufnite, peisaje din natura in miniatura si nu in ultimul rand o noua interpretare a sarpelui victorian, care au dat culoare  si infrumusatat stilul Art Nouveau (un amastec de influiente gotice, rococo si arta japoneza).
Daca in Anglia s-a numit “Style Liberty” in Germania a purtat denimirea de “Jugenstil” dupa numele unei reviste de arta Jugend (Tinerete). Un stil influientat de stilul floral englezesc, de arta japoneza si de stilul francaz. In Austria a fost cunoscut sub miscarea “Secessionstil”, cu forme ultra stilizate de flori, frunze unite prin linii lungi si curbate din argint si aur, cu pietre ca sideful, agate, malahit sau pietre pretioase. In Statele Unite a purtat denumirea de stilul Tiffany. Stil cunoscut prin designul de bijuterii si prin cultivarea tehnicilor de emailare, purtand semnatura Tiffany.
Stilul Art nouveau desi a avut o influienta destul de puternica, a avut o existenta de scurta durata precedat de un nou stil Art Deco.

Comments

comments

<<                                                   >>