BIJUTERIA ART DECO

<<                                                   >>

BIJUTERIA ART DECO
Odata cu anul 1920 isi face aparitia stilul Art Deco. Denumirea vine de la L’Exposition des Arts et Decoratifs Moderne Industriels de la Paris 1925. Spre deosebire de stilul Art Nouveau (curbe si forme organice) stilul Art Deco pune accent in designul de bijuterie pe simetrie si geometrie (linie curata si rigida) eliminand liniile sinuoase ale stilului precedent. Designul de bijuterie in Art deco a avut ca inspiratie arta orientala (Egipt – flori de lotus, ochiul lui Horus), Africa de Sud sau influienta din artei cubiste sau foviste.

Dupa Primul Razboi Mondial imbracamintea pentru femei a devenit mai simpla, cu o silueta eliberata de corset, fara manaci. Asta dat femeilor o mai mare libartate de miscare, a permis practicarea unui sport sau dansuri precum Tango sau Charleston. Cel mai folosit material in bijuteria Art Deco a fost platina. Dar asta nu a dus la renuntarea folosirii argintului sau aurului alb. Cele mai populare pietre in Art Deco au fost diamantele urmate de rubine, safire, jad, coral, onix negru, sidef, smaralde, cuart, perle de cultura.

Pandantivele (o mare varietate de forme) acoperite cu diamante, pietre colorate, cu influiente orientale (China, Egipt, India) atarnau de lanturi (din perle , pietre pretioase) sau cordoane de matase de lungimi diferite.

Brosele avand forma de catarama, cu pietre pretioase, coral, onix negru, jad au fost folosite aproape la fiecare articol de imbracaminte si inclusiv la palarii.

Cerceii, aveau forme geometrice, erau lungi cu diamante si in general monocromatici. Inelele,ceva mai mari cu mai multe pietre sau cu un diamant inconjurat de diamante mai mici (un fel de chenar).

Colierele, destul de lungi, cu forme geometrice, cu un ciucure sau cu un pandantiv, din margele sau perle au fost bijuteria emblema a anilor 1920. Seara foloseau coliere ceva mai scurte cu diamante sau pietre pretioase si cu un pandantiv plat si detasabil, devenind brosa.

Bratarile, cu pietre pretioase sau pietre colorate, cu forme geometrice erau mai late sau mai subtiri decat o curea.

Comments

comments

<<                                                   >>