Istoria tiarei

<<                                                   >>

Istoria tiarei
Coroana cu toate ca simbolizeaza atat rangul cat si bogatia nu este o emblema a monarhiei. Diadema are a forma semicirculara si poate fi purtata inclusiv pe frunte, coroana este circulara si se poarta deasupra capului pe toata circumferinta.Tiara de-a lungul istoriei a evoulut alaturi de coroana si odata cu declinul Imperiului Roman si aparitia crestinismului a fost folosita destul de rar. Tiara era o coroana o coroana purtata de vechii regi persani, iar denumirea de diadema vine din limba greaca “diadein”, benzi cu frontoane. Romanii au adaugat pietre pretioase la aceste benzi si au impus tiara ca imagine a autoritatii imperiale.
In Evul mediu au fost purtate coronite sau ghirlande, ca dota pentru miresele bogate. Abia in secolul al XVIII lea tiara revine si este impodobita cu diamante si pietre pretioase ajungand simbolul al rangului si bogatiei in randul femeilor din acea perioada.
La inceputul seclului al XIX lea Imparatul Napoleon Bonaparte simtind permanenta nevoie de a-si arata ragul si nobletea a facut din tiara un accesoriu obligatoriu de purtat. Atat Imparateasa Josephine cat si a doua sotie a lui Napoleon, arhiducesa Marie Louise au primit bijuterii si parures care includeau si o tiara. De la Napoleon si pana la Primul Razboi Mondial tiara a continuat sa fie cea mai populara. La nunta sa printesa Charlotte de Wales cu printul Leopold de Saxa Coburg in anul 1816 a purtat tiara peste voal ca semn al prestigiului si astfel toate miresele din Europa au adoptat acest mod de purtare al tiarei.
In Franta cand Republica a fost stabilita la evenimentele private tiara nu a mai fost folosita. In schimb in Rusia “kokoshiks” din slava veche “kokosh” gaina sau cocosel. Este o veche piesa traditionala ruseasca, o piesa de cap-rochie, care a influientat designul tiarei in intreaga Europa inclusiv dupa Primul Razboi Mondial prin creatiile Cartier.
La inceputul secolului al XX lea designul tiarei a fost inevitabil influientat de cele doua stiluri Art Nouveau si Art Deco. Folosirea platinei in mod special in perioada regelui Edward al VII lea a permis la crearea de tiare dantelate . Dupa Primul Razboi Mondial, tiara incepe sa fie purtata la baluri, opera, petreceri formale si de natura sociala majora. Designul tiarei a capatat forma unei bentite cu pietre pretioase si forme geometrice specifice stilului Art Deco.
Dupa 1929, odata cu prabusirea pietei de valori, afisarea averii a devenit ceva mai rara. Tiarele erau purtate mai mult de mirese si bogatii Europei foloseau bijuterii set cu pietre cum ar fi topazul in locul diamantelor. Dupa al Doilea Razboi Mondial tiara a fost purtata in special de catre mirese si a devenit un simbol al regalitatii.

Comments

comments

<<                                                   >>