Bijuteria in secolul 19

<<                                                   >>

Bijuteria in secolul 19
                           Atat sfarsitul secolului al XVIII lea cat si inceputul secolului al XIX lea a fost influientat in mare parte de imparatul Napoleon Bonaparte, prin incurajarea artelor si tehnologiei. Este in mod evident ca inceputul secolului al XIX lea este influientat de designul francez in moda si bijuterii. Stilul este cunoscut sub denumirile “Stilul Empire” (influientat de numeroasele situri arheologice ale oraselor antice din Imperiul Roman) odata cu cucerirea Italiei in 1876, “Stilul Regency” in Anglia, Stilul neoclasic, Stilul Bidermeier 1815.
                            Aceasta perioada in moda cat si in bijuterii a fost influientata de descoperirile aheologice din Italia. Bijuteria camee a fost reinventata si a fost folosit micro mozaicul in designul de bijuterii. Ca elemente au fost folosite frunze de dafin, benzi inspirate din modelele grecesti sau elementele din decoratiunile arhitecturale. Diamantele si perlele au fost folosite ocazional in bijuterii. Au fost utilizate mai mult pietre turcoaz, lapislazuli, coral, ametist, acvarin, granate, chihlimbar. Inelul in perioada neoclasica avea un design plat cu forma ovala, o piatra mare in centru si cu o bordura decorata destul de simplu. Bratarile aveau un desen simplu si erau purtate destul de rar. In general faceau parte dintr-un set “parure”. Colierele erau purtate in doua feluri, in jurul gatului cu reprezentari clasice si coliere mai largi cu legaturi geometrice plate, purtate in jurul umerilor. Brosele erau in general camee sau pietre mai putin costisitoare cu o bordura simpla.
                        PERIOADA ROMANTICA 1837-1860 sau primii ani ai epocii victoriene , incepe odada cu incoronarea reginei Victoria si casatoria ei cu printul Albert in 1840. Accentul in designul de bijuterie a fost pus pe misterul epocii medievale (gotic) si pe Renastere. Prin urmare au fost folosite motive gotice,  renascentiste dar si motive din natura, flori, frunze sau serpi (simbolizand iubirea eterna). Ele au devenit motive foarte populare. Dupa cucerirea Algeriei de catre francezi, motivele lor traditionale algeriane, ghirlande, ciucuri, noduri, cordoane rasucite au inceput sa fie folosite in designul de bijuterie.
                         Bijuteriile din aceasta perioada au capatat diferite forme, de la bijuteria camee sau coral camee, la mozaic micro, la bijuteria cu influiente scotiene la cele tesute complet din parul celor dragi “memento mori”. Au mai fost folosite ca materiale sideful si perlele. Cand printul Albert a murit in 1861 regina Victoria a purtat doliu pentru tot restul vietii, creand un cod vestimentar rigid. A impus dupa perioada de doliu, o perioada de jumatate de doliu in culori gri, violet, mov.Asa au aparut bijuteriile doliu “mourning jewelry”din jet (mineral din lemn)vulcanita, onix negru.
                      PERIOADA VICTORIANA DE MIJLOC 1860-1885 a devenit punctul culminant al bijuteriei de doliu. Cu toate aste designul de bijuterie neo-renascentist continua. Bijuteriile au devenit mai proieminente, la fel si colierele sau bratarile, decorate cu gravuri. Cerceii sau devenit mai lungi, medalioanele mai mari si lanturile mai gele. Ca urmare a Expozitiei Universale din 1867 unde au fost expuse descoperirile comorilor egiptene, lumea a fost fascinata si influientata de noile motive egiptene. Au fost adoptate in designul de bijuterie. De la Renastere la Egipt se face trecerea in design prin stilurile grecesti si etrusce. Bijuteriia camee cu tema clasica (zeita sau bacanta) a atins varful de popularitate.  Destul de populare au fost si bijuteriile sub forma de stea (brose, bratari. medalioane), dar si avand ca motive insecte (libelule, fluturi, albine).
                       Tot in aceasta perioada argintul incepe sa fie materialul cel mai des folosit (medalioane, brose) gravate manual sau mecanic cu motive decorative sau monograme. Coronitele cu diamante, demi-parures (brosa-pandantiv si cercei) erau la moda. Cerceii aveau dinensiuni variate, cercei picaturi, folori, stelute. Colierele erau mai scurte cu pandantiv sau cu trei pandantive (inspiratii grecesti si etrusce), micro mozaic, panglici cu perle au fost populare. Medalioane mari cu forma ovala, cu monograme, stele, insecte, serpi au aparut in aceasta perioada, dar si bratari cu catarama decorariva, inele si bratari cu sarpe incolacit.
                        PERIOADA TARZIE VICTORIANA sau PERIOADA ESTETICA 1885-1901 poate fi privita ca o reactie fata de perioada anterioara. Astfel Wiliam Morris a fondat miscarea Arte si Meserii, axata pe modele si design realizate de artizani calificati si bijutieri, respingand modul de fabricare industrial. Dorind sa se ajunga la realizarea manuala a bijuteriilor cu urmale de imperfectiuni inerente si folosind materiale ca argintul, cupru, alama. Pietrele eru folosite mai mult pentru culoare. In aceasta perioada tarzie victoriana femeile purtau mai putine bijuterii si mai deloc in timpul zilei. Desi diamantele au fost mai populare pentru ocazii speciale. Colierele cu franjuri puse pe un lant delocat, collier de chein (guler de caine) folosite pentru a ascunde o cicatrice au fost foarte populare in Anglia. Pandantivele erau in asa fel realizate ca puteau deveni brose. Cerceii erau destul de mici, cercei pandantiv. Bratarile eru inguste sau late, decorate cu pietre si perle.

Comments

comments

<<                                                   >>