Bijuteria in secolul 18

<<                                                   >>

Bijuteria in secolul 18
                        Secolul al XVIII lea care cuprinde (barocul tarziu si rococo) in bijuterie este caracterizat prin modele asimetrice, culori pastelete, special concepute si alese pentru a pune in valoare piatra prin montarea ei in casete cat mai ascunse. Colierele cu pandantive erau printre cele mai populare bijuterii, dar si brosa pentru corsaj a ramas printre favorite. Persoana din Franta secolului al XVIIi lea  care a avut chiar si in moda o mare influienta a fost Madame Pompadur, perferand culorile pastelete si modelele inflorate. Tot in Franta dar spre sfarsitul secolului al XVIII lea cea care a devenit liderul modei franceze feminine a fost Maria Antoaneta pana la Revolutia Franceza.
                         Modelul decolteului adanc in moda feminina, face din colier cea mai importanta bijuterie, atragand atentia asupra bustului si gatului. Barbatii secolului al XVIII lea poarta la costumele bogat ornamantate nasturi de diamant, pantofi cu catarame si tocuri rosii inalte. Moda bijuteriilor destinate femeilor se schimba foarte des. In timpul zilei femeile purtau colier sau lant cu ceas,inele cu pietre colorate, bratari, medalion sau dantela, cercei de diferite dimensiuni.
                         Pietrele cele mai populare si folosite in timpul zilei au fost rubinele, smaraldele, granatul, topazul, perlele, coralul, chihlimbarul sub forma de coliere, medalioane, paruri. Seara erau purtate  diamantele legate delicat intre ele cu o linie fina de argint. Dar poate cea mai populara bijuterie a fost ” chatelaine”, un pandantiv realizat in mod frecvent din metal cu componente cu carlig si cu lant de care se suspendau chei, brelocuri, bunuri personale. Purtat in talie de femei mai degraba de dragul esteticului decat din punct de vedere practic. Facut din argint, piele, material textil, alama si purtat  de catre barbati cu rol decorativ pentru ceasuri.  Fiecare bijuterie cu pietre pretioase si diamante a fost  complet lucrata manual. Un rol important a avut si descoperirea laminorului care transforma metalul in foi la grosimea dorita simplificand procesul tehnologic.
                          Brosa a capatat diferite forme, buchete de flori, funde, pene, coroane, cu pandantive detasabile. Ca podoabe de par, diademe, coronite, agrafe de par cu motive naturale cu diamante sau pietre pretioase. In Franta bijutierii a creat o bijuterie cu smalt incadrata cu perle cu modele inflorte miniaturale.


Cum bijuteriile din secolul al XVIII lea erau abundent ornamentate cu diamante, ele au fost demontate si folosite la realizarea unor noi modele la moda.

Comments

comments

<<                                                   >>