Bijuteria in secolul 17

<<                                                   >>

Bijuteria in secolul 17
                              Spre sfarsitul secolului al XVI lea si inceputul secolului al XVII lea apare un nou stil atat in moda cat si in designul de bijuterii, anume baroc. La inceput in Franta, Italia si Spania urmate indeaproape de Anglia, Germania si Tarile de Jos. Accentul in bijuterie a fost pus mai mult pe stralucirea pietrei si mai putin pe material (ex aur). Dar utilizarea de arabescuri (ornamente formate din flori, frunze, animale) si si o alta tehnica de taiere  a pietrelor pretioase au dus la realizarea celor mai delicate ornamente realizate pana atunci.  Arabescurilor a fost adusa in moda de Spania (pana in anul 1492 a fost  un califat islamic). Cu toate ca emailul nu mai predomina in designul de bijuterii ca in perioada Renasterii, el nu a fost inlocuit in totalitate.  In Spania femeile purtau la palarie o egreta in totalitate din pietre pretioase, urmate de purtarea a doua sau trei coliere cu pandantiv si centura care urma forma corsajului.
                              La mijlocul secolului al XVII lea modelele de bijuterii au fost tot mai influientate de natura, florile exotice au devenit in Franta tot mai populare si raspandite prin Europa cu ajutorul desenelor imprimate. Tot la jumatatea secolului al XVII lea fatetarea pietrelor pretioase si montarea lor in casete a devenit mai sigura si delicata.
                               Bijuteriile set din perla – colier scurt, copci pentru maneci, talie si corset au fost destul de populare . Cerceii erau destul de simplii in prima jumatate a secolului al XVII lea. Erau perle suspendate de un cercel din aur si din anul 1650 au avut un model mai elaborat, un cercel de care sunt suspendate trei ornamente. In secolul al XVII lea ceasul a devenit un ornament in sine. In Franta datorita regelui Ludovic al XIV lea, posesorul unei adevarate colectii de bijuterii si pietre pretioase, bijuteriile purtate de barbati au fost cele mai extravagante. In schimb in Anglia moda bijuteriilor destinate barbatilor nu a fost asa de excentrica.

                              

In secolul al XVII lea materialele folosite in bijuterii au fost perlele (din Persia – Iranul de azi) si diamantele care datoreita intensificarii comertului cu India au devenit ceva mai usor de procurat.

Comments

comments

<<                                                   >>