Bijuteria in Evul Mediu

<<                                                   >>

Bijuteria in Evul Mediu
                  ” Ni se spune ca cuvantul “bijuterie” a venit din latina, prin franceza, in forma sa actuala; ea a inceput ca o “Guadium” (bucurie) si a progresat prin “jouel” si “joyau” la cuvantul familiar asa cum il stim …” Julia de wolf Addison.
                     In Evul Mediu bijuteria a fost o parte din costum si totodata arata rangul si averea posesorului. Moda rochiei in in Evul Mediu timpuriu era destul de simpla si nu a permis bijuteriei decat un rol functional, brosa inel care fixa la gat rochia la femei cat si tunica la barbati. Brosa inel si centura erau purtate de ambele sexe, fiind in Evul Mediu timpuriu aproape singurele bijuterii purtate la rochie si respectiv tunica.
                      Brosa inel de obicei era de forma circulara si bogat ornamentata cu pietre si perlae, capatand odata cu trecerea timpului mai multe variante atat ca forma cat si ca marime cu diferite inscriptii.Sub aceasta forma brosa inel a fost cea mai populara forma de bijuteria a secolor XIII-XIV. In marea majoritate a perioadei centura sau cureaua nu era bogat ornamentata, singura exceptie fiind catarama lucrata cu mult rafinament si decorata cu pietre pretioase. In secolele XIII-XIV brosa inel a fost transformata intr-un ornament in forma de disc cu stift (sistem de prindere mobil asemanator cu cel de azi).
                       In secolul al XIV-lea cureaua a inceput sa fie inlocuita cu centuri de sold, realizate de obicei din metal. Tot in acest secol designul de bijuterii a inceput sa fie influentat de arhitectura. Brosa a fost utilizata si ca sistem de prindere a benzii exterioare a palariei la barbati capatand si un rol decorativ. De la mijlocul secolului al XIV-lea moda rochiilor mai decoltate si din materiale mai delicate a permis si au dus la aparitia lantului cu pandantiv, avand o utilitate strict decorativa. Pandantivele erau realizate de obicei din argint, avand o varietate de modele, cu inscriptii de devotament, de protectie, de iubire sau care contineau relicve.
                       Diferentele de gen in privinta bijuteriilor in Evul Mediu a fost aproape inexistenta. Femeile si barbatii din Evul Mediu purtau brose, lanturi, cununi, centuri, curele. Bijuteria in perioada Evului Mediu a avut un rol de a sublinia statutul, bogatia si rangul celui care la poarta.

Comments

comments

<<                                                   >>