Mari bijutieri – PETER CARL FABERGE

<<                                                   >>

Mari bijutieri – PETER CARL FABERGE
Faberge a fost un bijutier rus. Familia sa provine din Picardia regiunea din nordul Frantei, fugind din tara in secolul al XVII lea din cauza persecutiei religioase.  Numele familiei se modifica de-a lungul timpului, trecand de la Favi,  Favry,  Fabri,  Fabrier  la  Faberge. In anul 1830 Gustav Faberge se muta la Sankt Petersburg ca ucenic la Andreas Ferdinand Spiegel, aurar de meserie. Gastav Faberge in anul 1842 deschide un magazin de bijuterii, iar in anul 1846 se naste fiul sau Peter Carl Faberge.
                                                                                          
Carl Faberge a studiat la Gimnaziul St. Anne. La 18 ani isi continua studiile in tari precum Germania, Franta si Anglia, luand lectii de la aurari celebri. Carl se intoarce la Sankt Petersburg in anul 1872 si preia meseria tatalui sau la curtea tarului Alexandru al III lea al Rusiei. In anul 1882 Carl Faberge preia conducerea firmei.
In anul 1885 tarul Alexandru al III lea doreste sa-i faca cadou sotiei sale cu ocazia sarbatoririi a 20 de ani de casatorie. Cum aniversarea era in preajma sarbatorilir pascale, tarul doreste ca Faberge sa realizeze o bijuterie deosebita sub forma de ou. Asa isi fac aparitia celebrele oua Faberge. Dupa moartea tarului Alexandru al III lea, fiul sau tarul Nicolae al II lea continua traditia acestor cadouri sub forma de ou.
Pana la revolutia bolsevica din 1917 Faberge a creat peste 50 de astfel de oua bijuterii facute din aur si argint ornate cu pietre pretioase avand in fiecare an o alta tematica. Pentru crearea lor Carl Faberge a avut libertate deplina, tarul avand o singura dorinta, bijuteria sa contina o surpriza. Cele mai multae dintre ele au fost pierdute sau distruse. Dar Casa Faberge a relizat si o gama completa de bijuterii si obiecte ornamentale din aur emailat si argint aurit, cutii de aue si argint, rame pentru fotografii, seturi de birou.
Casa Fabege a fost nationalizata de bolsevici si in anul 1918 Carl Faberge paraseste Petrogradul spre Riga, dar revolutiadin Letonia l-a obligat pe Carl Faberge sa fuga de asta data in Germania. Bolsevicii ii aresteaza pe cei doi fii ai sai Alexandru si Agathon. Cu toate ca Alexandru a reusit sa scape din inchisoare cu ajutorul unui prieten care a mituit garzile, Agathon nu a reusit asta pana in anul 1927. Doamna Faberge si fiul cel mare Eugene au reusit spre finele lunii decembrie 1918 sa evadeze si sa treaca granita in Finlanda. Carl Faberge moare la Lousanne la 24 septembrie 1920. In anul 1924 Alexandru si Eugene au deschis Faberge et Cie din Paris, dar au avut un succes modest.

Comments

comments

<<                                                   >>