Mari bijutieri – ALPHONSE MUCHA

<<                                                   >>

Mari bijutieri – ALPHONSE MUCHA
Alphonse Mucha s-a nascut in anul 1860  in orasul Ivancice, Moravia (azi in Republica Ceha) intr-o familie cu venituri modeste si intr-o atmosfera romano-catolica. In anul 1877 Mucha da examen la Academia se Arte Vizuale din Praga unde nu  este admis. Se muta la Viena in anul 1879 unde se angajeaza ca asistent la o firma care face seturi de scena, mediu care il ajuta sa se familiarizeze cu teatru si arta decoratiunilor interioare. Dupa ce teatrul arde in urma unui incendiu in anul 1881 Mucha este concediat.
Mucha se intoarce in Moravia unde il intalneste pe contele Karl Khuen-Belassi care il angajeaza sa decoreze castelul Emmahof. Contele impresionat de munca lui Mucha este de acord sa sponsorizeze educatia artistului si prin urmare Mucha studiaza la Academia de Arte Vizuale din Milano. In anii urmatoei ajunge la Paris unde studieaza pictira clasica la Academia Julian. In acest timp este atras de ilustratii pentru carti si reviste. Mucha deseneaza in anul 1884 primul sau afis pentru spectacolul ” Gismonda “, spectacol in care juca populara actrita Sarah Bernhardt. Sarah a fost impresionata de afis si Mucha devine colaboratorul artistei in urmatorii sase ani, tot el fiind responsabil si pentru costumele de scena ale actritei.
In anul 1897 Mucha are prima sa expozitie personala la galeria La Bodiniere,precedata in acelasi an de o adoua expozitie la Salonul de Cent. In aceasta perioada Alphonse Mucha incepe colaborarea cu bijutierul Georges Fouquet. In anul 1904 Mucha pleaca in Statele Unite si dupa o scurta perioada se intoarce in Europa unde incepe sa lucreze la ceea ce considera el cea mai mare lucrare a sa (se dedica picturii slave). Proiectul sau a fost primit mai degraba cu raceala de public, tinand cont si de venirea Primului Razboi Mondial. Dar America a acceptat lucrarile sale cu entuziasm si au fost expuse la New Yoek in anul 1921.
In anul 1920 Cehoslovacia a castigat independenta fata de Austro-Ungaria. Mucha recunoscut fiind un adept al separatismului slav, a lucrat pentrul noul guvern desenand bancnote si documente oficiale. Din cauza nationalismului sau Mucha in anul 1938 a fost arestat si inchis de catre Gestapo. Dupa acest episod Mucha batran fiind nu si-a mai revanit niciodata murind la scurt timo, la 14 iulie 1939.

Comments

comments

<<                                                   >>