Stilul Art Deco

<<                                                   >>

Stilul Art Deco

Art deco a aparut ca o reactie de impotrivire a mult prea sinuosului Art Nouveau. Caracterizat in special prin forme riguroase geometrice, cilindru, con, sfera, zig zag. A fost un stil popular influientand deopotriva produsele de larg consum precum, artele textile, designul de mobilier si de automobile, aparate de radio, telefoane, arhitectura, design interior si industrial, bijuterii, arta grafica, moda si cinema.

Stilul Art Deco a aparut inainte de Primul Razboi Mondial, perioada de apogeu fiind 1920-1930. Isi ia numele de la Expozitia de Arte Decorative- Art Decoratifs din 1925 de la Paris (decoratiuni interioare, grafica, afise publicitare, mobila, ilustratii de carte, imbracaminte).

Stilul Art Deco are o linie simpla geometrica, culori tari si pure si materiale moderne-crom, bronz, emailuri, ceramica, sticla. Bijutreiile sunt pline de culoare, caracterizate prin lux, materialele cele mai folosite erau onixul negru, perlele, rubinele, diamantele, mineralele rare. Tot in acest timp apar imitatiile din plastic, sticla, crom si isi fac aparitia marii bijutieri: Louis Cartier, Van Cleef & Arples. Apar evantaie decorate, portofele, brose si diademe, avand forme geometrice.

Ca ideal de frumusete era acceptat si preferat cel de adolescenta cu trup baietesc, trasaturile specifice feminine erau in mod deliberat ascunse: croiala fara pense, rochii cu cordon pe solduri si scuret pana deasupra genunchiului, bustul aplatizat, creau un efect geometric, tubular.

Asupra afisiului publicitar stilul Art Deco a avut poate cea mai mare influienta atragand atentia publicului prin conturul puternic, prin transmiterea unui mesaj cu ajutorul scrisului si al culorilor pure si stralucitoare.

Comments

comments

<<                                                   >>