Stilul victorian

<<                                                   >>

Stilul victorian

In modul de concepere a bijuteriilor mele in stil victorian m-am lasat influentata de romantismul, motivele stilizate, stilul scotian, modelul ecosez si nodurile celtice ce caracterizeaza aceasta perioada. De culorile in tonuri calde pastelate pe fond de gri sau crem din design-ul interior.

Un stil eclectic (gotic, tudor, elisabetan, rococo, neoclasic) care imi da libertate in realizarea modelelor. Spre exemplu incep un desen cu influenta gotica si ajung in rococo sau elisabetan.

 

Dupa cum se stie in epoca victoriana progresul industrial a avut un rol important in dezvoltatrea industriei textile si accesoriilor. Astfel au disparut rozboaiele din lemn si inlocuite cu razboaie metalice mecanice, ajutand la aparitia productiei de serie a hainelor din materiale tesute cu model (pana atunci fiind brodate manual).

Cu ajutorul inovatiilor tehnologice s-au relizat pietre mai ieftine, margele din sticla si au aparut masini pentru realizarea lanturilor. Toate astea contribuind la cresterea productiei si prin urmare, nobilii nu mai erau singura clasa sociala care avea acces la crearea si purtatea bijuteriilor.

Toate aceste relizari nu au influentat conceptia vremii in privinta idelului de frumusete, femeia trebuia sa para fragila, sa fie supusa barbatului care trebuia sa intruneasca doua calitati, pozitia sociala data de avere si onoarea.Tot in aceasta perioada in lumea modei isi face aparitia Charles-Frederic Worth (1825-1895) care incurajat de succesul avut de rochiile croite de el pentru sotia sa si-a deschis propria casa de moda la Paris.

Dupa 1870 prin disparitia crinolinei surplusul de material a fost adunat la spate in cute formand “tournure”. Turnura a durat pana la sfarsitul secolului , purtata in mai multe variante din ce in ce mai mici ca amploare pana la disparitia ei odata cu anul 1900.

 

 

Comments

comments

<<                                                   >>