Chatelaine

<<                                                   >>

Chatelaine
Chatelaine a fost o forma de bijuterie foarte populara in secolul al XVIII lea, atasat la rochie ca suport pentru mici accesorii (chei, foarfece, carnetel, sticle de parfum, punga pentru bani sau batista, suport pentru ochelari, degetar). Chatelaine (doamna castelului) provine din limba franceza si a fost la inceput un carlig de care erau suspendate cheile de la castel purtat la centura rochiei de doamna castelului.
De la nobili la cameriste sau asistente medicale si calugarite in secolul al XIX lea au purtat chateleine. Barbatii chiar si regii au purtat chatelaine dar mai mult ca suport pentru ceas sau cutit de buzunar. Pantru femei chatelaine are mult mai util, se stie ca rochiiole lor erau concepute fara buzunare, ajungand o bijuterie functionala. Popularitatea chatelaine in secolul al XIX lea a variat, dar ramane inca un accesoriu important. La inceputul secolului al XX lea chatelaine a inceput sa scada din popularitate, femeile incepand sa munceasca departe de casele lor.
Chatelaine de-a lungul timpului a avut mai multe variante de modele si materiale.Cele mai frumoase au fost realizate din aur, argint, email, cu pietre pertioase sau filigram.

Comments

comments

<<                                                   >>