Bijuteria in Renastere

<<                                                   >>

Bijuteria in Renastere
Renasterea in sine a inceput dupa Evul Mediu in Italia – Florenta devenind cel mai inportant centru artistic al acelor timpuri dupa care s-a rapandit in toata Europa. Perioada Renasterii a fost caracterizata prin cautarea frumusetii, inclusiv in bijuterie profitand de diminuarea influientei eclaziastice asa cum a avut in Evul Mediu.
Stilul si designul de bijuterii a fost inspirat si influientat de lumea antica greaca si romana. Cu toate astea temele cu subiect religios in bijuterie nu au pierdut din popularitate pe toata durata Renasterii. Au existat pictori ca Boticelli, Antonio Polaiuolo, Maso Finiguerra in Renasterea timpurie carora li se atribuie modele de bijuterii lucrate indeaproape cu argintarii. Argintari a caror tehnica de lucru, filigram, emailare, taiere diamante, turnare si aurire au ajutat la realizarea cat mai naturala a modelelor.  Cea mai reprezentativa bijuterie in Renastere a fost pandantivul purtat pe un colier inlocuind brosa inel din Evul Mediu din punct de vedere al popularitatii. Era fixat la rochie sau purtat la cingatoare. Pandantivul era conceput sa fie vazut pe ambala fete (partea din spate era emailata). Pandantivele mai aveau deasemenea portrete pictate in email devenind destul de populare.
Inelele din Renastere erau bogat ornamentate, purtate pe toate cele cinci degete. Unele dintre aceste inele contineau materiale parfumate in incercarea disperata a posesorului de a acoperi fie si pe moment mirosurile neplacute, rezultatul unei igiene defectuoase. tot in acea perioada au aparut inele busola iar pe la sfarsitul scolului al XVI-lea inele cu ceas. In Renastere miresele primeau inele de logodna iar barbatii purtau aceste inele cu un lant in jurul gatului. Cea mai populara piatra pentru inel era rubinul.
Cerceii dupa disparitia lor in timpul Evului Mediu , revin in Renastere,purtati simpli cu perle para suspendati sau legati in juril urechii. Din a doua jumatate a secolului al XV-lea femeile din perioada Renasterii au inceput sa acorde atentie modelarii parului si decorarii acestuia cu siraguri de perle. Noua moda a rochiilor cu decolteuri a facilitat intoarcerea colierului, care in perioada Evului Mediu nu a fost prezent in costumul femeii. Cu trecerea timpului decolteul se restrange si ornamentul de cap devine mai delicat.
In prima jumatate a secolului al XVI-lea in Anglia la curtea regelui Henry al VIII-lea cel mai popular si la moda a fost setul de bijuterii potrivit la imbracaminte, cu denumirea de parures. Femeile poarta o rochie foluminoasa cu decolteul partat si colier cu pandantiv si lant din aur de-a lungul corsajului. In epoca Elisabetana moda a fost ceva mai diferita. Barbatii aveau si purtau mai multe bijuterii decat femeile de la curtea regelui Henry al VIII-lea. Urmand exemplul reginei Elisabeta femeile au inceput sa poarte bijuterii mai sofisticate decat barbatii. Rochiile la moda erau inchise la gat cu gulere inalta si colierele avand pandantive mai mari se purtau peste rochie.

Comments

comments

<<                                                   >>