Istoria bijuteriei

<<                                                   >>

Istoria bijuteriei
Acum mii de ani cand oamenii au inceput sa foloseasca haine si unelete, primele bijuterii au fost realizate din pene, scoici, oase, pietre sau lemn. Au fost folosite mai intai impotriva raului si pe urma ca un semn distinctiv al statutului si al rangului. Odata cu trecerea timpului si prin avansarea tehnologiei de prelucare a metalului au fost realizate adevarate opere de arta, incapand cu descoperirea prelucrarii metalelor in lumea antica care a reprezentat o importanta etapa in evolutia bijuteriei. Indeferent de cum au fost vremurile si de dezvoltarea tehnologica a prelucrarii metalelor si nu numai, scopul bijuteriei a ramas si va ramane acelasi de reprezentare a averii, a rangului, de comunicare non-verbala, de punere in evigenta si innobilare a costumului sau de apartenenta religioasa.

 

In Egiptul antic prin descopreirea extragerii si prelucrarii cu usurinta a aurului ( metal moale si usor) a fost considerat materialul perfect pentru realizarea bijuteriilor. Bijuteriile relizate au devenit un simbol al puterii regale si religioase (bratari, coliere, amulete,margele de par) in combinatie cu pietre semipretioase (ex lapis lazului).
Imediat dupa Epoca bronzului in Grecia antica bijuteriile au fost privite ca un simbol  al statutului social, la celebrarea zeilor si purtate in mod special sau exclusiv de femeile bogate. Purtau bratari, inele, pandative din aur cu perle, smaralde, granat, ametiste, calcedonie.

 

Roma antica, prin teritoriile vaste cucerite, a avut accesul la o variata gama de materiale si pietre, dar cu toate acestea cea mai populara bijuterie a fost brosa, folosita pentru a sustine imbracamintea si inelul, singura bijuterie purtata si acceptata de către barbati. Mai foloseau bratari, cercei sau talismane cu pietre semipretioase, lapis lazuli, jasp, smaralde, onix, perle sau  carneol.
Evul Mediu (1000-1300) a fost puternic influentat de Biserica crestina si inceputul cruciadelor. Cum inceputul Evului Mediu a fost marcat de razboaie, foamete, ciuma, orice urma de arta aproape ca a fost abandonata. In acele vremuri singurele persoane care aveau acces la arta fiind familiile nobiliare, regale si Biserica. Spre sfarsitul Evului Mediu cand clasa de mijloc a inceput sa se imbogateasca a fost permis accesul la arta si maselor care pana atunci purtau bijuterii confectionate din cupru sau cositor.
In intreaga Europa pana in secolul al XVII lea Renasterea a avut o puternica influenta asupra intregului continent cu ajutorul retelei comerciale care a permis accesul nelimitat al populatiei la arta, stiinta, tehnologie. In Renastere, interesul artistilor pentru lumea antica (figuri mitologice si portrete)  se reflecta si in desenele si modelele de bijuterii. La realizarea bijuteriilor se folosesc pietre din India (rubine, diamante), din Persia (turcoaz), din Afganistan (lapis lazuli), din Brazilia (topaz).
In secolul al XVII lea isi face aparitia un nou stil de moda si prin gasirea unor noi metode tehnice de taiere a pietrelor care a ajutat la relizarea unor bijuterii din aur cu pietre pretioase si perle mai elaborate si cu lucratura mult mai fina. Bijuteriile erau folosite mai mult pe corsaj (bijuterii de costum) si prin urmare modelel erau inspirate din natura (elemente botanice).
In secolul al XVIII lea in bijuterie se foloseau mai mult diamante montate in argint pentru a spori culoarea alba a piatrei. Se purtau pe corset si cele mai mici ca dimensiune erau imprastiate pe costum. Din cauza valorii foarte mari a bijuteriilor cu trecerea timpului si aparitia unui nou stil in moda ele au fost modificate in modele noi sau au fost vandute.
Inceputul secolului al XIX lea in bijuterie a fost influientat de Grecia si roma antica creand un stil antic. Odata cu revolutia industriala care a permis la cresterea mai mare a clasei de mijloc , a fost posibila folosirea si realizarea de bijuterii mai ieftine (facute industrial) si la schimbarea mai rapida a modei. In aceasta perioada Regina Victoria a avut un impact destul de puternic asupra productiei de bijuterie din Europa si America (perioada romantica 1837-1860). Perioada de mijloc (1861-1880) a fost influientata de doliul Reginei Victoria  abordand un stil renascentist gotic. Regina a cerut ca toate bijuteriile sa fie eliminate si au inlocuite cu bijuterii realizate din onix, sticla neagra si vulcanita, numite “mouring jewelry”. In perioada tarzie (1880-1901) revine in atentie bijuteria romantica, inimi, stele, animale.
Stilul Art Nouveau a schimbat dramatic designul de bijuterie , un stil in totalitate inspirat din natura, flori, fauna, sirene, nimfe, creaturi mitologice. Stilul Art Nouveau a inceput sa piarda din influienta odata cu Primul Razboi Mondial. Mai multe detalii aici http://gilimeomi.ro/2016/05/30/stilul-art-nouveau/

Stilul Art Deco (1920-1935) a adus in designul de bijuterii un model clar, geometric influientat de Orientul Apropriat si Indepartat,de combinarea materialelor (cu cat mai diferite ca atat mai bine), influiente din cubism . In anii 1920 productia industriala de bijuterii a facilitat crearea de modele accesibile si de inalta calitate. Mai multe detalii la http://gilimeomi.ro/2016/05/30/art-deco/

Comments

comments

<<                                                   >>