Mari bijutieri – ARTHUR LASENBY LIBERTY

<<                                                   >>

Mari bijutieri – ARTHUR LASENBY LIBERTY
Nascut in Chesham Buckinghamshire in anul 1843, fiul unui postavar a inceput sa lucreze la 16 ani cu unchiul sau comerciant de dantela din Londra. a fost angajat de d-nii Farmer si Rogers in Regent Street in anul 1862.
In anul 1874, dupa 10 ani de serviciu Arthur a hotarat sa inceapa o afacere proprie, fiind fondatorul magazinului Liberty & Co. Magazinul specializat in vanzarea de ornamente, tesaturi si obiecte din Japonia si Orientul indepartat.  Magazinul a avut un rol inportant in introducerea si popularizarea artelor japoneze in Occident si mai ales a avut o influenta asupra artistilor si designerilor britanici. A fost sinonim cu stilul Art Nouveau.
Cu un imprumut de 2000 Lire de la socrul sau a inchiriat o jumatate de magazin pe Regent street 218a cu doar trei angajati. Dupa numai 18 luni Arthur Liberty a restituit imprumutul si a achizitionat o a doua jumatate de magazin. Pe marura ce afacerea crestea, acumparat proprietatile invecinate si a devenit locul cel mai la moda pentru a face cumparaturi de la Londra, cum ar fi tesaturi pentru imbracaminte si mobilier, bijuterii, ceasuri, vaze. Va deveni destul de repede primul magazin de vanzare cu amanuntul.
Dupa un timp a fost nevoie de o locatie mai mare si Arthur Liberty isi construieste propriul magazin in stil Tudor cu ajutorul arhitectului Edwin T. Hall, inaugurat in anul 1924, la 7 ani dupa moartea lui Arthur Liberty. In 1899 Archibald Knox a colaborat cu Liberty pentru colectia de bijuterii cu inspiratie celtica denumita “Cymric” si la scurt interval “Tudric”
Influenta Liberty din perioada art Nouveau a fost asa de mare incat, in Italia stilul Art Nouveau este numit “Stile Liberty”.

Comments

comments

<<                                                   >>