Mari bijutieri – CHARLES ROBERT ASHBEE

<<                                                   >>

Mari bijutieri – CHARLES ROBERT ASHBEE
Arhitect englez, designer nascut la Londra, in 1863, ca fiu de negustor englez mare pasionat de arta si bibliograf renumit. a urmat cursurile la Wellington College, King College si Cambridge. a fost elevul arhitectului G.F Bodley din Whitechapel, Londra.
In 1887 a infiintat Scoala de Artizanat si in anul 1904 Scoala de Arte si Meserii – Arts & Crafts- activa pana la izbucnirea Primului Razboi Mondial. Ashbee a mai infiintat si Guild Artizanat in 1888 producand in cadrul acestei instintutii importante opere de arta decorativa, mobilier si bijuterii din argint (catarame, obiecte de metal, tacamuri si vesela).
Ca arhitect Ashbee a proiectat o serie de cladiri in orase precum Sicilia, Budapesta,Londra.Impreuna cu Ruskin si Morris, influientati de doctrina socialista au fondat  Scoala de Meserii. Cu toate divergentele ideologice, au avut in comun o ideologie artistica, bazata pe natura, crearea de piese unice cu suflet, mobilier, pictura, ceramica, bijuterii. toate aceste idei veneau in contrast cu conceptul de arta si mai ales cu arta realizata in serie; piese fabricate pentru o utilizare functionala fara un simt estetic. Ce este evident din punct de vedere estetic nu este din punct de vedere economic.

Comments

comments

<<                                                   >>