Stilul Art Nouveau

<<                                                   >>

Stilul Art Nouveau

Stilul Art Nouveau a avut si inca mai are o influenta asupra mea, a modului in care vad, simt, creez bijuteriile cat si asupra felului in care vad costumul.

A fost rezultatul unei reactii de impotrivire stilului mai rigid si eclectic victorian, promovand liniile curbe inspirate din regnul vegetal si cel animal.

Denumirea de Art Nouveau vine de la numele unei galerii de arta din Paris “Maison de l’Art nouveau”. In Franta – Art Nouveau, Austria – Secession, Germania – Jugendstil, Italia – Stile Liberty, SUA – Tiffany ( bijutierul  Louis Comfort Tiffany).

In bijuterie s-a renuntat la pietrele scumpe si metalele pretioase,  dand posibilitatea introducerii unor materiale noi, sticla turnata, fildes, noi metode de emailare, topaz, mai accesibile pentru productia in masa. Inspiratia si stilul bijuteriilor au fost motivele vegetale, florale, creaturi mitice, femeia cu parul lung si sinuos specifice Art Nouveau. Costumul feminin in continuare este sustint de corset, presand atat abdomenul cat si toracele, ducand la comprimarea si deformarea organelor interne si a oaselor, provocand frecvent stari de lesin. Materialele folosite la costumul feminin erau brodate, dantelete si cu aplicatii de tot felul. Prin contrast cu talia foarte subtire, palariile impodabite cu pene pareau foarte mari, fusta larga in forma de lalea, iar in picioare purtau botine.

Art Nouveau a influentat artele plastice, arhitectura, contribuind la dezvoltarea artelor decorative, a designului de mobilier, evitand eclectismul victorian prin utilizarea si stilizarea motivelor vegetale si florale existente in natura.

Comments

comments

<<                                                   >>